Vinkit työnantajalle: näin töihinpaluu sujuu

Tiimimme Slack-kanaville purskahti fanfaari-, tanssi- ja käsientaputus-emojien ryöppy, kun saimme haastattelupyynnön Talouselämästä helmikuussa. Onpa hienoa, että meiltä kysytään! Toimittaja halusi kerätä työnantajalle vinkkilistan, miten töihinpaluu sujuu jouhevasti perhevapaan jälkeen.

Ryhdyimme miettimään vinkkejä tiimin kesken ennen haastattelua. Nopeasti totesimme, että neuvot eivät voi olla pelkästään työnantajalle – myös työntekijän on hyvä ottaa aktiivisesti vastuuta omasta töihinpaluusta.

Toimittaja saattaa tiivistää vinkit lehteen napakoiksi, mutta onneksi meillä on blogissa tilaa kirjoittaa pitkästi. Tässä siis kokoamamme vinkit työnantajalle, kun työntekijän uralla on ollut pitkä tauko perheen vuoksi.

Näin työntekijäsi töihinpaluu sujuu:

1. Muista, että perhevapaalle jäävät vanhemmat ovat erilaisia. Joku ei halua ajatellakaan töitä. Joku toinen haluaa palata töihin hyvin valmistautuneena. Yksi haluaa heti paluun jälkeen uusia haasteita ja täyttä vauhtia. Toiselle sopii asteittainen paluu. Tärkeää kaikkien kohdalla on yhteydenpidosta sopiminen ajoissa jo ennen perhevapaille jäämistä.

2. Jos työntekijälle viestii mahdollisuudesta palata osa-aikaisena, ajatus töistä voi tuntua helpommalta. Tämä saattaa tarkoittaa mahdollisuutta saada työntekijä takaisin suunniteltua aikaisemmin. Asteittaisessa paluussa voitte hyödyntää esimerkiksi projektitöitä, osittaista hoitovapaata tai vuosilomia.

Tärkeää on yhteydenpidosta sopiminen ajoissa jo ennen perhevapaille jäämistä.

3. Töihinpaluun käytäntöjen ja prosessien pitää olla kunnossa. Perehdytyksen tulee olla laadukasta ja tavoitteiden selviä. Työn ja perheen yhteensovittamisen käytäntöjen tulee olla auki kirjoitettuja, helposti kaikkien saatavilla ja aidosti sovellettavissa.

4. Esimiehen tuki työntekijälle on keskeistä, kuten myös vertaistuki. On myös tärkeää, että työpaikalla on joku, jolta kysyä käytännön asioista. Työyhteisö ei saisi kuormittua, vaikka perheellisille työntekijöille tulisi poissaoloja.

5. Johda esimerkillä. Sekä esimies että organisaation johto näyttävät esimerkkiä joustojen mahdollisuuksista tai muista työn ja perheen yhteensovittamisen käytännöistä. Rakenna luottamusta. Tärkeintä on avoin keskustelu. Työntekijän arvot, motivaatio ja suhde työntekoon ovat voineet muuttua.

 

Toivottavasti pidit vinkeistä! Työelämän huippuasiantuntijamme Laura Hannola ja Linda Rautanen ovat vakuuttuneita, että näitä noudattamalla työntekijän osaaminen saadaan tehokkaasti käyttöön, hän sitoutuu motivoituneena työhönsä ja koko työyhteisön hyvinvointi paranee.

Kun Talouselämän juttu julkaistaan, linkkaan sen tämän kirjoituksen loppuun sekä tietysti somekanavillemme (seuraa meitä FB:ssä, Twitterissä ja LinkedInissä). Jäähän kuulolle niitä työntekijän vinkkejä varten. Niistä tuli meidän mielestämme niin hyviä, että ne ansaitsevat oman blogikirjoituksensa!

EDIT: Juttu on julki! Pääset lukemaan sen tästä

Talouselämä: “Älä oleta, vaan kysy – äitiyslomalta paluu vaatii suoraa puhetta”.

Kirjoittaja Julia Isoniemi on Fambitionin viestintästrategi, joka aloitteli viestinnällistä uraansa mm. Talouselämän toimituksessa lähes 10 vuotta sitten.1 Comment

Comments are closed.