Työelämän muutos: Nämä kaksi kysymystä jokaisen tulisi esittää

Kaikki tiedämme, että muutos on päivän sana. Vähemmän puhutaan siitä, miten tästä kaikesta tuttua ja turvallista vapisuttavasta työelämän muutoksesta oikein selviää ja miten siihen voi valmistautua. 

Vastaus on yksinkertainen: vain kaksi kysymystä, jotka paljastan ihan pian.

Työn intensifikaatio ja työura kiipeilytelineenä

Bettina Kubicek on osoittanut työn intensifikaatiomallissaan, että organisaatioiden ja yhteiskunnan muutokset lisäävät työn ihmisille asettamia vaatimuksia viidellä eri tasolla: 

   1.  Itse työn määrä, kiireellisyys ja kuormittavuus ovat lisääntyneet samalla kun työtä tehdää pienemmillä resursseilla.
   2. Yhä useamman ihmisen työhön liittyy merkittävää suunnittelu- ja päätöksentekovastuuta.
   3. Oman uran suunnitteleminen ja ammatillisesta kehittymisestä huolehtiminen on jatkuvaa ja työntekijän omalla vastuulla.
   4. Työelämässä vaaditaa jatkuvasti enemmän tietoja ja näiden jatkuvaa päivittämistä.
   5. Työelämässä vaaditaan niin ikään yhä laajemmin erilaisia taitoja, joita on myös jatkuvasti päivitettävä.

Facebookin operatiivinen johtaja Sheryl Sandberg puolestaan on kirjoittanut kirjassaan Lean In –  Naiset ja menestymisen tahto siitä, miten työurat muuttuvat ennakoitavissa olevista porrasurista muistuttamaan enemmänkin kiipeilytelineitä, joiden toteuttamisessa valta ja vastuu on ihmisellä itsellään. Tämä tarjoaa yksilöille mahdollisuuksia ja vapautta, mutta myös aiheuttaa Kubicekin kuvaamaa uran suunnittelemisen ja ammatillisen kehittymisen painetta.

 

Elämän kolmivaiheisuuden murtuminen

London Business Schoolin johtamisen professori Lynda Gratton on kirjoittanut aiheesta kirjassaan The 100-Year Life: Living and Working in the Age of Longevity. Gratton kirjoittaa siitä, kuinka keskimääräisen eliniän kasvaessa perinteinen elämän kolmivaiheisuus (nuoruus ja opiskelu – työura – eläkeikä) murtuu. 

Työurista tulee paljon nykyistä monimuotoisempia ja yksilöllisempiä polkuja, joissa erilaiset vaiheet vuorottelevat. Samaan aikaan meidän on jaksettava töissä huomattavasti nykyistä pidempään.

Miten ihmeessä siis voimme sopeutua kaikkiin näihin muutoksiin ja samaan aikaan vielä jaksaa työelämässä totuttua pidempään?

Kaksi kysymystä työelämän muutokseen

Gratton on antanut tähän nerokkaan vastauksen, ja se on kahden kysymyksen mittainen:

   1. Auttaako tämä työ ja työpaikka minua pysymään terveenä?
   2. Auttaako tämä työ ja työpaikka minua oppimaan?

Ehdotamme, että kysyt nämä säännöllisesti myös itseltäsi:

   1. Autanko minä itse itseäni pysymään terveenä?
   2. Autanko minä itse itseäni oppimaan?

Me Fambitionissa olemme työntekijäkokemuksen asiantuntijoita ja puhumme kasvukokemuksesta ja hyvinvointikokemuksesta, jotka vaikuttavat keskeisesti työntekijäkokemukseen ja ovat työnantajalle äärimmäisen tärkeitä huomioida. 

Olemme koonneet aiheeseen liittyen tiiviin työntekijäkokemuksen oppaan, jonka voit ladata TÄÄLLÄ.

 

Kirjoittanut Fambitionin työntekijäkokemusasiantuntija ja sosiaalipsykologi Laura Hannola

Lisää blogikirjoituksiamme