Haluatko kukoistaa ruuhkavuosissa? Lue nämä 10 vinkkiä

Tilaa ruoat kotiinkuljetuksella, käytä siivouspalveluita, valitse vaatteet valmiiksi jo työpäivää edeltävänä iltana. Nämä kaikki ovat kivoja ja periaatteessa ruuhkavuosien arkea helpottavia vinkkejä. Uskomme kuitenkin, että näiden hieman syvällisempien vinkkien avulla voit rakentaa hyvää arkea ja kukoistaa töissä. Vinkit perustuvat Ruuhkavuosiopas-kirjaamme.

1. Erota muiden odotukset omistasi
Hyvästä ihmisyydestä, oikeanlaisesta vanhemmuudesta tai tavoiteltavasta urakehityksestä riittää näkemyksiä. Miksi edes yrittää kumartaa kaikkialle, kun samalla tulee pyllistäneeksi toisaalle? Ei kannata, äläkä ainakaan pyllistä itsellesi. Liika kumartelu joka suuntaan aiheuttaa pyllistelyn lisäksi myös lopulta taipumisen ja uupumisen, sillä mikään, mitä teet, ei riitä – ainakaan sinulle itsellesi.

2. Tunnista, mihin voit vaikuttaa ja unohda muu
Voit vähentää kuormitusta elämässäsi hyväksymällä ne asiat, joihin vaikuttaminen ei ole ulottuvillasi. Muista, että omaan suhtautumiseen ja ajatuksiin voi aina vaikuttaa, vaikka tilannetta ei voisi muuttaa.

3. Tunne arvosi ja vie ne kalenteriisi
Näkyvätkö sinulle tärkeät asiat kalenterissasi vai jäävätkö ne muiden, “pakollisten” asioiden jalkoihin? Kun varaat kalenteristasi slotit vaikkapa liikunnalle tai taidenäyttelyssä käymiselle, ne saavat ansaitsemansa ajan.

4. Järjestä kotona latausvuoroja
Latausvuorot ovat ehdottomia lepohetkiä ruuhkavuosia eläville vanhemmille. Latausvuorossa oleva vanhempi kutsutaan paikalle vasta, jos lapselle pitää soittaa ambulanssi.

5. Hallitse energiaasi, älä niinkään aikaasi
Aika on rajallinen resurssi, eli sitä ei voi loputtomiin hallita tai ainakaan saada lisää. Sen sijaan omaa energiaasi voit hallita. Saat enemmän aikaan, kun teet asioita, jotka tuovat sinulle hyvää mieltä ja energiaa.

6. Perusta Fuck-off Fund
Tämä tarkoittaa säästöjä, jotka mahdollistavat unelmien seuraamisen tai ulospääsyn epätyydyttävästä elämäntilanteesta. Fuck-off Fund on enemmän kuin perinteinen pahan päivän vara.

7. Pidä rajoistasi kiinni
Kokeile viiden sekunnin sääntöä: Kun olet valintatilanteessa, kaiva esiin paperi, johon olet listannut viisi itsellesi läheistä asiaa tai arvoa. Lue listaa taaksepäin viidestä ykköseen. Kun olet kohdalla 1, tee päätös. Älä etsi perusteluja tai muuta mielipidettäsi. Tarkastele, mitä tapahtuu. Helpottuuko omien rajojen pitäminen?

8. Opettele kasvun asenne
Kasvun asenne lähtee oletuksesta, että ominaisuuksiaan voi muuttaa ja omaa osaamista kehittää. Pidä mielessäsi kasvun asenne, kun törmäät esteisiin tai haasteisiin. Näin voit kääntää ne mahdollisuuksiksi. Luota myös siihen, että työn ja perheen yhteensovittamineen onnistuu.

9. Kirkasta oleellinen, priorisoi tekeminen ja karsi turha
Mitä enemmän luovut, sitä enemmän saat.

10. Rakenna itsesi näköiset ratkaisut
Läheskään kaikki muiden vinkit eivät toimi omaan elämään päälle liimattuina. Ratkaisut on löydettävä omista lähtökohdista käsin, omalle perheelle sopivalla tavalla.

Bonus: Elämä antaa aina uuden mahdollisuuden. Sen nimi on huominen.

***

Tämä vinkkilistaus on esiintynyt jo viestintästrategimme Julia Isoniemen haastattelussa, jonka pääset lukemaan esimerkiksi Itä-Savon uutisista.

 

Kirjoittanut Laura Rönnholm, Fambitionin markkinointistrategi ja yksi Ruuhkavuosioppaan kirjoittajista.