EX Manifesto ohjaa kohti uuden ajan työntekijäkokemuksia

Tämä on kolmiosaisen blogisarjan osa 1/3.

Kerromme tässä blogissa mikä on EX Manifesto ja pureudumme erityisesti työntekijäkokemuksen määrittelyihin. 

Seuraavissa osissa sukellamme tarkemmin EX Manifeston arvoihin ja periaatteisiin. 

Mikä EX Manifesto?

Vuonna 2022 ryhmä kansainvälisiä työntekijäkokemuksen ammattilaisia työskentelivät yhdessä määrittääkseen työntekijäkokemuksen moderneille yrityksille. Mallia oli luonnollisesti haettu vuonna 2001 määritelystä Agile Manifestosta, jonka myötä aloitettu työ on sittemmin muovannut työelämää ja organisaatioita ketterämmäksi.

Uusi manifesto syntyi, kun ryhmä työntekijäkokemuksesta kiinnostuneita ja aiheen kanssa tahoillaan työskenteleviä ihmisiä yhdisti kokemuksensa selvittääkseen, mitä työntekijäkokemus oikeastaan on ja miksi sillä on merkitystä. 

Yhteistyön tuloksena syntyi siis EX Manifesto, joka on tietääksemme ensimmäinen systemaattinen pyrkimys laajasti määritellä työntekijäkokemus sekä sen kehittämistä ohjaavat arvot ja periaatteet. Tätä tietoa ja sanoitusta ryhmä haluaa nyt jakaa laajasti eteenpäin.

EX Manifesto kertoo mielestämme siitä, että työntekijäkokemus ja sen johtaminen ovat nousemassa uudelle tasolle. Määrittely on tehty yksinkertaiseksi ja ymmärrettäväksi sekä laajasti jaettavaksi. Periaatteiden ja arvojen kiteytys ja visualisointi luovat yhtenäistä sanoitusta ja tavoitetilaa sekä samalla inspiroivat organisaatioita parantamaan omaa toimintaansa.

Esittelemme seuraavaksi, miten EX Manifesto ylipäätään määrittelee työntekijäkokemuksen suhteessa muihin aiheeseen liittyviin termeihin. Englanninkielisen manifeston termeistä tässä yhteydessä käytetyt suomennokset ovat omiamme.

Työntekijäkokemuksen määrittely

EX Manifesto selkeyttää ja määrittelee ensinnäkin sen, mistä oikeastaan puhutaan kun puhutaan kulttuurista, työntekijäkokemuksesta sekä työntekijäkokemuksen muotoilusta. 

Mielestämme tämä erottelu ja määrittelyt ovat hyvin osuvat. Ne selventävät erityisesti työntekijäkokemuksen yksilöllisen ja henkilökohtaisen luonteen sekä tarpeen erottaa se kulttuurista kollektiivisena kokemuksena. 

EX Manifeston keskeiset määrittelyt suomennettuna ovat

  • Työpaikan kulttuuri: Ihmisten kollektiivinen kokemus työstä

  • Työntekijäkokemus: Yksilöllinen kokemus työstä

  • Työntekijäkokemuksen muotoilu: Tietoinen työntekijäkokemuksen eli yksilöllisen kokemuksen luominen

Työntekijäkokemus siis määrittelee kaikki ne hetket, jotka yhdessä muokkaavat ja luovat työpaikan kulttuuria. Kulttuuri on selkeästi jaettu kokemus tai ilmiö, kun taas puolestaan työntekijäkijäkokemus yksilöllinen kokemus työstä. 

Tästä erottelusta seuraa se mielenkiintoinen havainto, että työpaikan kulttuuria itsessään ei voida johtaa tai hallita, mutta voimme kyllä pyrkiä ohjaamaan ja hallitsemaan niitä yksilötason kokemuksia, jotka muokkaavat kulttuuria. 

Erottelu ohjaa siis tunnistamaan tarkemmin niitä hetkiä, joilla on merkitystä työntekijöille. Yleensä nämä ovat niitä hetkiä, joissa ihminen toivoo tulevansa nähdyksi ja kuulluksi sekä hetkiä, joihin liittyy henkilökohtaisia merkityksiä tai tunteita. Nämä ovat niitä kriittisiä hetkiä, joilla on suuri potentiaalinen vaikutus työntekijöiden sitoutumiseen ja tyytyväisyyteen.

Arvot työntekijäkokemuksen taustalla

EX Manifesto kiteyttää kolme keskeistä arvoa

  • Rikastava työ (work as enriching over work as extractive)

  • Osaamisen valjastaminen (unlocking talent over fighting for talent)

  • Työntekijät ensin (employee-first over customer-first)

Blogisarjan seuraavassa osassa esittelemme tarkemmin ajatuksia näiden arvojen taustalla, sekä miten niitä kannattaa soveltaa käytäntöön. Pysy kuulolla!


Fambition on erikoistunut ihmislähtöisemmän työelämän konsultointiin ja valmentamiseen.

Blogin kirjoittajat Laura Hannola ja Linda Rautanen ovat työntekijäkokemuksen asiantuntijoita.

Haluatko saada ajankohtaisimmat uutiset ja lisää vinkkejä työntekijäkokemuksesta sähköpostiisi? 

Tilaa meidän uutiskirje täältä!

Edellinen
Edellinen

EX Manifeston arvot

Seuraava
Seuraava

Miltä näyttää HR-työn tulevaisuus?