Itsetuntemus auttaa työntekijää johtamaan itseään
Ruuhkavuodet ovat työntekijälle nimensä mukaisesti usein täynnä erilaisia vastuita, velvollisuuksia, tehtävälistoja, tekemättömiä töitä, hoitamattomia asioita: paljon kaikkea ulkopuolelta tulevaa ja itsen ulkopuolelle suuntautuvaa. Miten tämä liittyy itsetuntemukseen?
Ruuhkavuosia voi kokea minkä ikäinen työntekijä tahansa: esimerkiksi omat ikääntyvät vanhemmat kaipaisivat hoivaa, kotona on vaativa teini ja silti odotukset työpaikalla ovat yhtä suuret kuin ennenkin. Ei siis ihme, ettei arjen kiireessä tule kovin usein kysyttyä, mitä minulle kuuluu. Mitä tunnen ja miksi toimin kuten arjessa toimin?
Itseen tutustuminen ei ole itsekeskeisyyttä. Rakkaimmista ihmisistä ja antoisasta arjesta on vaikea huolehtia, jos ei ensimmäisenä huolehdi itsestään. Jotta voi huolehtia itsestään, pitää tuntea itsensä. Miten kukaan meistä voisikaan johtaa elämäänsä, läheisten kanssa jaettua arkea tai varsinkaan työuraa toivomaansa suuntaan, jos emme tunne edes itseämme?
Erityisesti ruuhkavuosien pyörteissä on tärkeää pysähtyä – tai pysäyttää työntekijä – miettimään, miten minä voin. On fiksua pohtia vastauksia kysymyksiin: Kuka minä olen tänään ja kuka haluan olla huomenna? Mistä minä nautin?
Hyvän pohjatyön jälkeen työntekijän on huomattavasti helpompi olla herkkänä viesteille kiireisen arjen keskellä ja tehdä valintansa: tämä on ”ei hitossa”, tälle sanon ”ehdottomasti kyllä”.
Kun työntekijä tuntee itsensä, roolinsa, vahvuutensa, arvonsa ja motivaatiotekijänsä, hän voi alkaa viedä niitä arkeensa. Hän pystyy paremmin valitsemaan taistelunsa niin kotona, vapaa-ajalla kuin töissä. Säästyy aikaa ja energiaa kaikilta elämänalueilta.
Ajan myötä työnantajakin huomaa, että oikeat valinnat ja säästyvä energia näkyvät paitsi työntekijän omissa kalenterimerkinnöissä, myös hänen jaksamisessaan ja suorituskyvyssään työnteossa.
Mitä työntekijän itsetuntemus tarkoittaa työnantajan näkökulmasta?
- Itsensä hyvin tunteva työntekijä on tasapainoisempi ja voi paremmin kuin muut.
- Jos työntekijä tuntee itsensä, hän osaa paremmin johtaa itseään.
- Kun työntekijä osaa johtaa itseään arjessa, hän osaa johtaa itseään myös töissä.
- Itsensä, arvonsa ja motivaatiotekijänsä tunteva työntekijä osaa suunnata energiansa oikein.
- Muiden odotukset omistaan erottava työntekijä ei uuvuta itseään yhtä helposti kuin muut.
Kaikesta tästä kirjoitamme Ruuhkavuosioppaassa. Tietokirja on suunnattu ruuhkavuosia kokeville työntekijöille, mutta se avaa työntekijäkokemuksen näkökulmia myös HR-päättäjille, esihenkilöille ja johtajille.
PS.
Asiantuntijamme Laura Hannola ja Linda Rautanen keskustelivat 11.3.2019 Radio Suomen Illassa siitä, miksi itsetuntemus merkitsee ruuhkavuosissa. Kuuntele haastattelu Yle Areenasta!
Kirjoittanut Fambitionin viestintästrategi Julia Isoniemi, joka on yksi Ruuhkavuosioppaan kirjoittajista.