Fambitionin asiantuntijoilta tietokirja ruuhkavuosiin

Ruuhkavuosiopas – rakenna hyvä arki ja kukoista töissä

Ruuhkavuodet ovat parhaimmillaan työntekijää voimistava elämänvaihe, mistä hyötyy myös työnantaja. Ruuhkavuosia voisikin nimittää vaikkapa tehovuosiksi, improvuosiksi tai kasvuvuosiksi – myös työelämässä.

Näihin asioihin me Fambitionilla uskomme, ja siksi asiantuntijamme Laura Hannola, Julia Isoniemi, Johanna Kalliomäki, Linda Rautanen, Laura Rönnholm ja Riina Salmivalli ovat kirjoittaneet ratkaisukeskeisen Ruuhkavuosioppaan.

Huhtikuun 10. päivä ilmestyvä kirja on kirjoitettu työntekijöille, mutta sen lukemisesta voi saada oivalluksia myös HR-päättäjä, esihenkilö tai johtaja.

Ruuhkavuosia pidetään usein lapsiperheiden tai äitien yksinoikeutena. Työntekijä voi kokea elävänsä ruuhkavuosia paitsi pikkulapsien kanssa – isänä tai äitinä – niin myös monissa muissa elämänvaiheissa. Esimerkiksi keski-ikäisillä hoivavastuu omista ikääntyvistä vanhemmista lisää arjen haastekerrointa.

Tärkein oivallus

Ruuhkavuosina työntekijä voi nauttia perhe-elämästä, vapaa-ajasta ja mielekkäästä työurasta – kunhan ensin on kirkastanut, mitä ne omalla kohdalla ja omassa tilanteessa tarkoittavat.

Kirjassa korostetaan, että elämänsä ohjat voi ottaa omiin käsiin missä tahansa elämänvaiheessa. Keinoja on, riippumatta siitä, oliko paikalla, kun elämän nallekarkkeja – turvaverkkoja, kovapalkkaisia työpaikkoja tai varallisuutta – jaettiin. Tämä vaatii tietoisia valintoja, hyvää itsetuntemusta ja ratkaisukeskeisyyttä.

Juuri tähän Ruuhkavuosiopas tarjoaa tukea ja työkaluja sekä hyväksi havaittuja konkreettisia neuvoja. Kannustamme kokeilemaan, sillä samalla vaimenee myös kuormittava itsekritiikki siitä, mikä on riittävän hyvää, riittävän menestynyt ja tarpeeksi läsnä.

Kirja sisältää 43 tehtävää, joiden avulla voi pohtia juuri omaan perhe- ja työtilanteeseen sopivia ratkaisuja. Ruuhkavuosioppaan teemat ovat tuttuja myös Fambitionin vetämistä ruuhkavuosityöpajoista.

Ruuhkavuosien win–win–win-ratkaisut

Ruuhkavuodet ovat erityisen täysi ja rikas elämänvaihe. Silti ruuhkavuosista kirjoitettaessa ja keskusteltaessa toistuvat sanat kaaos, selviytyminen ja syyllisyys.

On vielä tehtävää, että työelämän ja yhteiskunnan asenteet ja rakenteet saadaan muutettua ruuhkavuosimyönteisimmiksi ja ylipäätään armollisemmiksi. Muutos on kuitenkin mahdollinen ja jo tapahtumassa.

Työ ja perhe voivat tutkitusti vahvistaa ja rikastuttaa toinen toisiaan. Ilmiötä kutsutaan rikastamisvaikutukseksi. Sen mukaan hyvinvointi työssä tuo positiivista virtaa kotiin, ja hyvinvointi kotona auttaa jaksamaan myös työssä.

Kun työntekijät pystyvät itse edistämään tasapainoa elämässään, siitä hyötyvät paitsi itse työntekijät läheisineen, myös työnantajat. Puhutaan siis todellisista win–win–win-ratkaisuista, sillä välillisesti kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista hyötyy koko yhteiskunta.

Toivomme Ruuhkavuosioppaan herättävän itse kunkin pohtimaan paitsi omaa tilannetta kuin myös sitä, miten ruuhkavuosista keskustellaan työpaikoilla ja yhteiskunnassa: millaista mielikuvaa niistä luomme itsellemme ja muille.

Näiden ajatusten kehittämiseen haluamme antaa oman panoksemme. Ruuhkavuosien kaaosretoriikalle on tultava loppu.

Ruuhkavuosioppaasta blogisarja

Kerromme tarkemmin tulevissa blogikirjoituksissamme Ruuhkavuosioppaan eri osioista:

Voit tilata Ruuhkavuosioppaan ennakkoon Tuuma-kustantamon sivuilta.

Ruuhkavuosioppaan kirjoittajat työskentelevät päivittäin ruuhkavuosia elävien ihmisten kanssa, kehittävät työnantajien kanssa tulevaisuuden työelämää edistäviä ratkaisuja työpaikoille (esim. Ruuhkavuosityöpajat työntekijöille, Isähaaste ja 111 vinkkiä työpaikoille) ja elävät näitä kasvuvuosia itsekin.

Kirjoittajien kuva: Heidi Strengell

Edellinen
Edellinen

Ruuhkavuosityöpajasta itsetuntemusta ja eväitä arkeen

Seuraava
Seuraava

Haluatko kukoistaa ruuhkavuosissa? Lue nämä 10 vinkkiä