Voiko työntekijäsi olla kokonainen ihminen? Teal-ajattelu muuttaa työelämää

Oletko kuullut Teal- ajattelusta? Se on osa kansainvälistä ilmiötä, jonka vaikutukset näkyvät jo monissa työyhteisöissä. Teal on inhimilliseen ihmiskuvaan pohjautuva malli, joka muuttaa työelämässä asenteita juuri nyt. Teal-ajattelu perustuu Frederic Laloux’n kirjaan Re-inventing Organizations1, jossa organisaatioiden tasoja kuvataan värein. Uutta, kehityshistoriallisesti merkittävää tasoa kuvataan sinivihreällä värillä Teal. Tunteet, ideat ja luovuus saavat näkyä, kun työyhteisö ja sen tiimit ovat kypsiä toimimaan itseohjautuvasti ja suuremman päämäärän eteen. 

Teal-ajattelussa voidaan tunnistaa kolme tärkeää tekijää:

1) Itseohjautuvuus (Self-management)

2) Ihmisen huomioiminen kokonaisvaltaisesti (Wholeness)

3) Toimiminen jonkin suuremman päämäärän hyväksi (Evolutionary purpose) 

Tässä blogikirjoituksessa keskityn kohtaan kaksi: kokonaisvaltaisuuden näkökulmaan. Teal Suomi -sivuilla kerrotaan, että monissa perinteisissä työyhteisöissä on ääneen sanomattomana oletus, että työpaikalla on hyväksyttävää näyttää itsestään ainoastaan maskuliinisia ja rationaalisia puolia.

“Teal-ajattelussa ihmiset nähdään kokonaisina, ja työpaikalle toivotetaan tervetulleeksi kaikki ihmisyyden puolet, niin feminiininit, tunteelliset, intuitiiviset kuin henkisemmätkin ominaisuudet”, sivusto avaa. 

Mistä Teal-ajattelusta seuraa? Se, että työntekoon vapautuu valtava määrä energiaa, kun ihmiset voivat olla ilman pelkoa siitä, ettei heitä hyväksyttäisi omina itsenään.

 Me Fambitionissa toimimme itse ja valmennamme asiakkaitamme juuri tämän kokonaisvaltaisuuden nimissä. Ihminen saa olla oma itsensä kaikkine eri elämän osa-alueineen työyhteisössä. Olemme erilaisia, mutta samanarvoisia. Työpaikalla ei tarvitse rajoittua vain yhteen tiettyyn rooliin.Integraatioajattelu tukee ajatusta, että työ ja muu elämä eivät enää ole toisistaan erillisiä asioita, vaan yhdessä muodostavat kokonaisuuden. Ei ole olemassa on–off-nappulaa, jolla tunteet ja ajatukset, jotka vaivaavat kotona, saisi yhtäkkiä “pois päältä” töissä.

Moni arjen ja työ solmu jää avaamatta sen takia, ettei työntekjä esimerkiksi uskalla ottaa perheasioita puheeksi työpaikalla. 

Monimutkaisten ratkaisujen sijaan kyse on avoimesta ja luottamuksellisesta ilmapiiristä, joka kannustaa työntekijöitä puhumaan.

 Jotta työyhteisössä voi olla oma itsensä, pitää siellä olla luottamuksen ilmapiiri ja psykologista turvallisuutta. Tämä tarkoittaa sitä, että minua ei nolata tai minulle naureta jos tuon esille idean, tai kerron, mitä minun intuitioni sanoo projektista tai tuotteesta, ilman että osaan selittää sitä vielä järjellä tai faktalla.

Fambition vetämissä työpajoissa tuomme esiin tätä luottamuksen ilmapiiriä ja ihmisten kokonaisvaltaista inhimillisyyttä toiminnallisilla menetelmillä.

Valmennamme työyhteisöjä työn ja muun elämän yhteensovittamisesta mm. työhyvinvointipäivien yhteydessä sekä esihenkilövalmennuksissa Tunne itsesi – tunne tiimisi -teemalla.

Tulevaisuudessa näkisinkin mielelläni mahdollisimman monta yritystä, jotka toimisivat Teal-ajattelusta käsin hyvinvoivan ja kestävän työelämän eteen. Tätä kautta yksilöt, perheet, työyhteisöt ja yhteiskunta voisivat – ja myös tuottaisivat paremmin. 

Kirjoittaja Linda Rautanen on Fambitionin työelämäasiantuntija, joka saa työyhteisönsä arjessa tuoda esiin, miten avantouinti tai mindfullness vaikuttavat hänen työssä jaksamiseensa. 

Lähteet:

1 http://www.reinventingorganizations.com

2 https://www.tealsuomi.fi/blogi/mita-on-teal

Edellinen
Edellinen

Miksi työntekijä harkitsee työpaikan vaihtoa – kolme tärkeää syytä ja vinkit sitouttamiseen

Seuraava
Seuraava

Uuden ajan työhyvinvointipäivä vastaa muutokseen