Case Itä-Uudenmaan hyvinvointialue:

Henkilöstöstrategian valmistelu osallistavin menetelmin työntekijät keskiössä

Asiakkaamme

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palveluista alueen seitsemässä kunnassa. Alue kattaa noin 100 000 asukasta ja 2500 työntekijää. 

Uudelle hyvinvointialueelle siirtymisen myötä ja uutta henkilöstöstrategiaa valmisteltaessa henkilöstö haluttiin nostaa entistä vahvemmin keskiöön.

Lähtötilanne

HR-vastuuvalmistelija Irja Suhonen kääntyi Fambitionin puoleen, kun henkilöstöstrategiasta vastanneessa työryhmässä havaittiin tarve ulkopuoliselle tuelle projektin suunnitteluun ja  fasilitointiin. 

Erityisesti kaivattiin uutta näkemystä siihen, miten strategiatyötä voisi tehdä uudella tavalla, osallistavin menetelmin ja työntekijälähtöisiä periaatteita kunnioittaen. Samalla haluttiin vahvistaa ja luoda pohjaa toivotunlaiselle, työntekijälähtöiselle kulttuurille heti hyvinvointialueen alkumetreiltä alkaen.

Tavoitteena oli kiteyttää yhdessä henkilöstöstrategia, joka pohjautuu työntekijäymmärrykseen, vastaa muuttuvan työelämän mahdollisuuksiin ja haasteisiin, on käytännönläheinen ulottuen toimenpiteiden ja mittareiden tasolle asti ja toimii työntekijöille ja esihenkilöille yhteisenä tiekarttana ja on henkilöstölle samaistuttava.

Ratkaisut

Fambition suunnitteli koko projektin etenemisen, menetelmät ja aikataulun. Lisäksi fasilitoimme ja ohjasimme työryhmän yhteistä työskentelyä kohti tavoiteltua lopputulosta syksyn 2022 aikana.

Valmistelutyötä tehtiin osallistavalla otteella muun muassa:

  • työryhmän säännöllisissä palavereissa, työpajoissa ja virtuaalisen yhteistyöskentelyn kautta

  • laajemmissa henkilöstön edustajien työpajoissa

  • haastattelemalla hyvinvointialueen tulevia työntekijöitä eri organisaatioista ja ammattiryhmistä

  • keräämällä kommentteja ja palautetta työryhmältä sekä työntekijöiltä työskentelyn edetessä eri vaiheissa.

Yhteisen työn ja kerätyn työntekijäymmärryksen pohjalta Fambition kiteytti lopputuloksena Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen henkilöstöstrategian, joka vastasi alussa asetettuihin tavoitteisiin.

Kokemus ja palaute

Vastuuvalmistelija Irja Suhonen, mikä oli projektin suurin hyöty Itä-Uusimaan Hyvinvointialueelle ja mitä opitte matkan varrella?

“Saimme alueellemme käytännönläheisen ja selkeän henkilöstöohjelman, jota toivoimme.
Parasta yhteistyössä oli osallistava ote, jossa huomioitiin eri ammattiryhmät  ja yksittäiset työntekijät. Fambition ei tuonut asioita ei valmiina vaan niitä ”pureskeltiin”  pitkin matkaa työryhmissä ja henkilökohtaisesti.

Strategiaa oli todella mukava tehdä. Saimme luotua sellaisen strategian, mistä etukäteen haaveilimmekin. Koko työryhmämme on todella tyytyväinen lopputulokseen. 

Tärkein oppi oli, että vähemmän on parempi – asiat pitää tuoda kansantajuisesti esille, jotta kaikki ymmärtävät mistä on kyse ja mitä niiden eteen tulee tehdä.

Oli ilo työskennellä kanssanne!”